FikaFIKA BERÄTTELSER / FIKA STORIES

Ellinor och Justyna: det känns mera som att vi är vänner

By November 21, 2016 No Comments

“Det var överraskande att få en match så snabbt. Det är många adepter som måste vänta mycket längre på det, med det är bra! Det betyder att de faktiskt vill ge en bra match.” – Justyna

Justyna och Ellinor matchar bra ihop – bland annat för att de delar samma intresse för språk.

“Det har varit jättefint att prata med Ellinor om många saker och hon är också lärare till yrket”, säger Justyna. “Vi är också båda intresserade av kultur och därför har vi trivats bra tillsammans.”

Justyna kommer från Polen och är lingvist. Hon har undervisat i slaviska språk vid Åbo Akademi och har nyligen lämnat in sin doktorsavhandling. Till Finland flyttade hon från Tjeckien för fem år sedan. Ellinor undervisar i franska på gymnasiet. Förutom att de båda är språkmänniskor har mentorparet märkt av flera andra lustiga sammanträffanden.

“Vi hade tänkt att vi skulle träffas i Barcelona, för det visade sig att vi båda var påväg dit över nyår. Men sedan blev det inte av, för vi blev båda sjuka där”, säger Ellinor. “Vi märkte att vi har jättemycket gemensamt så det var ett lite lustigt sammanträffande.”

Liksom Justyna har Ellinor erfarenhet av att bo utomlands på olika ställen. Båda två gillar också att resa, och är vana vid mångkulturella sammanhang. De tycker båda att mentorskapet känns som ett helt vanligt vänskapsförhållande.

Både Ellinor och Justyna hörde om FIKA från vänner som varit med. För Justyna, som redan behärskar finskan, har träffarna med Ellinor öppnat dörrar till den finlandssvenska kulturen. Tillsammans har de gått på museum, druckit kaffe, och varit på en finlandssvensk fest och sett humorgruppen KAJ. Också Ellinor har njutit av att själv få göra kulturella aktiviteter som hon kanske inte annars så ofta skulle göra.

”Det har gett mig också jättemycket och vi pratar mycket om språk och kulturer. Man lär sig också själv om den andra och den andras kultur, och det är intressant att få andra perspektiv. Eftersom Justyna är intresserad av finlandssvenska saker, får jag också själv uppleva sådant som jag tycker är jätteintressant.”

Justyna flyttade till Helsingfors för att avsluta sin doktorsavhandling, och då fick hon också bättre möjligheter att studera svenska mer intensivt. Just nu studerar hon till närvårdare på svenska, och i framtiden kommer hon kanske även att söka arbete vid något universitet. Tack vare sina språkkunskaper finns det alternativ i många olika länder. Trots att Justyna studerat svenska i bara 10 månader talar hon redan så gott som flytande, och Ellinor säger att hon ofta glömmer bort hur ny Justyna är med språket.

“Jag tycker om språk, och svenska är fint”, säger Justyna. “Men mitt favoritspråk är ändå finska”, skrattar hon.

För någon som funderar på att bli mentor rekommenderar Ellinor att gå med på  mentorutbildningen.

“Det är absolut värt att bli mentor. Jag tycker inte att man behöver känna att det tar tid eller att det är jobbigt, men vi hade ju också väldigt tur med matchningen. Det känns nog inte som att jag är mentor utan mera som att vi är vänner.”

Text: Carolina Suni