KOTOUTUMINEN RUOTSIN KIELELLÄ

Suomessa on kaksi virallista kieltä: suomi ja ruotsi. Tältä sivulta löydät hyviä vinkkejä, jos haluat tietää lisää ruotsinkielisestä Suomesta.

Ruotsin kieli pääkaupunkiseudulla: Kursseja, koulutusta ja vapaa-ajan toimintaa

Tähän englanninkieliseen oppaaseen on koottu tietoa ruotsin kielen kursseista, oppilaitoksista, yhdistyksistä ja muista toimijoista, jotta löytäisit tietoa suomenruotsalaisesta yhteisöstä pääkaupunkiseudulla. Opas julkaistaan kaksi kertaa vuodessa. Syksyllä julkaistaan täydellinen versio kaikista toimijoista sekä paperilla että verkossa. Kevään julkaisu löytyy vain verkosta.

Opiskele ruotsia

Ruotsia maahanmuuttajille -opinnot

Uudellamaalla voit opiskella ruotsia maahanmuuttajille -opintokokonaisuuden kolmessa eri paikassa: Helsingissä, Porvoossa ja Karjaalla. Opinnot ovat kokopäiväisiä (20-25 tuntia/viikossa) ja ne voidaan oppilaitoksesta riippuen yhdistää historian/ yhteiskuntatiedon/ työnhakuvalmennuksen/ muiden kielten opintoihin.

Arbis, Helsinki

Ruotsinkielinen työväenopisto Helsingissä, eli Arbis, tarjoaa paljon kielikursseja myös ulkomaalaisille, erityisesti ruotsiksi. Arbis on myös ainoa taho, joka järjestää ruotsinkielistä kotouttamiskoulutusta pääkaupunkiseudulla. Se sisältää opetusta 20 tuntia viikossa ruotsin kielellä. Opintoihin kuuluu myös historiaa ja yhteiskuntatietoa sekä tietoa Suomen työelämästä ja uraneuvontaa. Opiskelijoiden on mahdollista saada oma mentori Luckan Integrationin kautta.

Borgå folkakademi

Porvoossa voit opiskella ruotsia 25 tuntia/viikko yhdeksän kuukauden ajan Borgå folkakademissa. Opintoihin kuuluu myös johdanto Suomen historiaan ja yhteiskuntaan. Opinnot ovat ilmaisia, vain materiaaleista peritään maksu.

Lärkkulla

Länsi-Uudellamaalla voit opiskella ruotsin kieltä Lärkkulan kansanopistossa Karjaalla ja suorittaa yleisen kielitutkinnon (YKI-testi) ruotsin kielessä. Voit yhdistää opintoihisi myös suomen ja englannin kursseja.

Lyhyet kurssit

Voit opiskella ruotsin kieltä myös lyhyemmillä kursseilla työväenopistoissa pääkaupunkiseudulla, Porvoossa ja Kirkkonummella. Ota yhteyttä paikalliseen Luckan Integrationin koordinaattoriin saadaksesi lisätietoa oman alueesi kursseista. Yhteystiedot löydät tämän linkin kautta.