FikaFIKA BERÄTTELSER / FIKA STORIES

Rosen och Gustav – arbetssökning och nätverkande

By November 21, 2016 No Comments

En mentor kan vara till hjälp också för någon som redan bott i Finland en längre tid. Rosen kommer från Bulgarien och flyttade till Finland för ca 20 år sedan, och fick höra om mentorprogrammet då han varit arbetslös en tid. Han upplevde att han behövde utvidga sitt kontaktnätverk i det finländska samhället och diskutera sin yrkesriktning med någon. Genom FIKA träffade han Gustav, som är erfaren i det finländska yrkeslivet och samhällsaktiv på många håll.

Arbetssökningen och nätverkandet gav resultat då Rosen nyligen fått börja en praktikperiod i ett företag som Gustav tidigare arbetat med.

“Det handlar om att fiska fram de osynliga jobben”, säger Gustav. “Det lönar sig att bara tala med människor man känner och så plötsligt hittar man något. Till exempel råkade min före detta styrelses ordförande ordna en vinprovning med bulgariska viner, vilket kom fram av en slump då jag talade med honom.”

Rosen, som är intresserad av viner, fick gå dit för att hjälpa till och träffa nya människor.

Är det krävande att vara mentor?

“Tidskrävande är det inte, det gäller bara att hitta en tidpunkt. Men nog kräver det ett visst slags engagemang, man måste vara villig att fundera och hitta på olika idéer”, säger Gustav. “Det är också roligt, jag har alltid trivts i mångkulturella sammanhang och varit intresserad av olika språk. Dessutom lär man sig om det finländska näringslivet genom att fundera på hur man skall få folk att hitta till arbetsplatserna.”

Mentorverksamhet vore viktigt på livets alla delplan, menar både Rosen och Gustav. Till exempel i arbetslivet och i företagsvärlden kan en yttre kontakt, som är mer erfaren och insatt, ge mycket till någon som är ny. Man kan få hjälp att inse och konkretisera sina egna styrkor och möjligheter. För en nyinflyttad handlar det om att bli introducerad till det nya samhället och att se hur saker fungerar, men också att kunna utöka sina kontaktnätverk.

“Fast jag redan bott i Finland mer än halva mitt liv har det varit till stor hjälp att ha Gustav som mentor”, säger Rosen. “Trots att man levt i ett samhälle i 20 år kan det hända något som gör att man igen blir utanför, till exempel om man blir arbetslös eller flyttar till en annan ort och vänskapskretsen blir kvar.”

“Vi har träffats nästan varje vecka, och diskuterat mina målsättningar och olika möjligheter. Jag visste så klart från början att man inte skall förvänta sig att man får ett jobb via mentorprogrammet, men för mig har det mest handlat om att konkretisera mina mål och önskningar, och att fundera på mina styrkor tillsammans med någon. Bara att ha en kontakt utanför den egna familjen är oerhört värdefullt för en utlänning som bor i Finland och inte känner så många människor här”, menar Rosen.

Text: Carolina Suni