FikaFIKA BERÄTTELSER / FIKA STORIES

Tiina och Ulla – en process att njuta av

By November 21, 2016 No Comments

Att känna sig hemma i ett nytt land handlar mycket om att få tag på den osynliga kunskapen om hur saker och ting fungerar i samhället. Det är fint att kunna fråga om sådana saker av någon som finns där för just det, och som kan fungera som bollplank, anser Ulla och Tiina om mentorskapet.

Tiina är född i Finland, och har för ett och ett halvt år sedan flyttat tillbaka efter att ha spenderat hela sitt liv utomlands. Den största delen av sitt liv har hon bott i Mellanöstern, där också mentorn Ulla tidigare bott i sex år.

“Det är roligt att kunna tala med Ulla om livet i Mellanöstern. Vi har mycket gemensamt att prata om, och vi passar verkligen bra ihop. Det var en perfekt match faktiskt.”

Ulla, som upplever att hon alltid blivit vänligt bemött där hon bott, säger att det var en naturlig sak för henne att ställa upp som mentor.

“Men det handlar inte ensidigt om att hjälpa”, påpekar hon. “Ett mentorskap är alltid en ömsesidig relation. Det handlar om att bemöta och lära känna en annan människa. Samtidigt lär man sig också om sig själv och sitt eget sätt att fungera.”

För Tiina och Ulla handlar mentoreringen om framför allt en sak: att njuta av processen tillsammans. De har träffats regelbundet ett par gånger i månaden och mest suttit och diskuterat olika saker, från företagsidéer till kulturskillnader. “Vi har inte begränsat oss till något särskilt ämne”, säger Ulla. “Våra diskussioner har varit djupa och långa. Inte sällan har vi börjat med en kopp kaffe som sedan dragit sig ut till en gemensam lunch.”

“Jag är väldigt stolt över att få följa med Tiinas utveckling. Vi har en ganska stor åldersskillnad men det har varit en glädje att få ta del av hennes idéer och tankar. Tiina är en mycket innovativ och företagsam person.”

Tiina råder också andra inflyttade att vara nyfiken på det nya samhället, istället för att bli ensam med sina frågor och funderingar.

“För mig har det varit som en mjuklandning i det finska samhället”, säger Tiina. “Jag har verkligen njutit av mentorperioden som en naturlig del av mitt liv här.”

“Särskilt roligt har det varit att öva finska med Ulla. Jag ser fram emot att i framtiden fokusera ännu mer på språk, och vi är båda intresserade av att utveckla vår arabiska. Jag hoppas också på att kunna besöka asylcentret där Ulla gör frivilligverksamhet, för att ta del av det finsk-arabiska utbytet som sker där”, säger Tiina.

Också Ulla ser fram emot hösten, då de tänker fortsätta träffas. “Sex månader är en ganska kort tid”, säger hon. “Vi har inte hunnit med allt vi planerat att göra. Jag har många idéer för hösten.”

Text: Carolina Suni