Forskningsrapporten "Kvinder i job: Mentorskap för migranter i de nordiska länderna" (Kvinnor på jobbet: Mentorskap för invandrare i de nordiska länderna) har nu publicerats på KVINFOs hemsida!
Läs hela rapporten här! (på danska)
Resultaten baseras på originalforskning av tre mentorprogram: FIKA (FI), KVINFOmentornätverk (DE), och Sammen om en jobb (SAJO) (NO). Den jämförande analysen undersöker modeller för mentorskap till arbete för kvinnliga migranter med målet att stärka deras ställning på arbetsmarknaden, i utbildning och andra stödjande områden i livet.
Den viktigaste slutsatsen i rapporten är att mentorskap för invandrare har flera fördelar. Framför allt härrör dessa från det faktum att mentorskap kan (och, hävdar vi, bör) vara en ömsesidig integrationsprocess, där jämlikhet, ömsesidighet, frivilligt deltagande och ett människobaserat synsätt är viktiga faktorer. Bland rekommendationerna i rapporten finns riktlinjer för att utveckla mentorskapsprogram. Den beskriver också hur regeringar, kommuner, arbetsförmedlingar, utbildningsinstitutioner och företag kan samarbeta med den tredje sektorn för att uppnå goda resultat.
Om du är intresserad av att höra mer om resultaten av forskningen anordnar Luckan och de andra organisationerna ett Nordisk hybridkonferens den 7 maj 2024med titeln "Det civila samhällets potential för integration av migranter på arbetsmarknaden". Den första delen av dagen, kl. 11-14 (finsk tid), är öppen för allmänheten - alla som är intresserade av migration, mentorskap eller civilsamhällets roll i Norden. En projektpresentation och ett huvudanförande av Helle Hygum Espersen (chefsanalytiker på danska VIVE) kommer att hållas på engelska.
Anmäl dig till konferensen 7.5. här! (Vänligen notera att tiderna anges i dansk tid)
Rapporten är skriven av Cheralyn Mealor (KVINFO), med stöd av Christian Larsen och Stinne Bech (KVINFO), Tone Indrelid och Erlend Nyheim (Sammen om en Jobb), samt Cecilia Fewster och Veronica Hertzberg (Luckan Integration). Det är resultatet av ett större erfarenhetsutbytesprojekt, "Kvinder i Job", mellan de tre mentorprogrammen.
Projektet finansieras av Nordiska ministerrådet och pågår mellan 2023 och 2024.