Vem kan delta i programmet som en Mentee?
- Uppehållstillstånd/rätt att arbeta i Finland
- Beläget i regionen Nyland/Uusimaa
- Branschspecifik utbildning eller tidigare erfarenhet
- Arbetslös eller anställd inom ett område som inte är kopplat till utbildning
- Prioritet ges till grupper i en mer utsatt position som kvinnor och invandrare som integreras i svenskan
- Goda kunskaper i engelska och lite finska eller svenska
- Projektgruppen förbehåller sig rätten att välja den mest lämpade kandidaten
Vad får jag ut av mentorprogrammet?
Genom att delta får du en möjlighet till karriärutveckling inom ditt område genom din egen mentorsgrupp. Tillsammans kommer ni att träffas minst 4-5 gånger under 6 månader. Din mentorsgrupp strävar efter att ge branschspecifik vägledning, hjälp med professionellt nätverkande och uppdatering av din kompetens. Dessutom kan ni öva språk tillsammans, diskutera kultur och samhälle samt dela intressen och erfarenheter.
Vad behöver jag för att delta?
Du måste vara motiverad och intresserad av att träffa nya människor. Det är viktigt att du kan förbinda dig att träffa din mentorsgrupp under 6 månader. Du måste också ha uppehållstillstånd eller rätt att arbeta i Finland.
Hur stöds mentorskapsgrupperna av Luckan Integration?
Innan mentorsgruppen träffas kommer du att få träffa en projektkoordinator eller en Luckan-rådgivare för en intervju. JobBuddies-koordinatorerna gör sedan urvalet baserat på de sökandes bakgrund. Om du väljs ut som lämplig kandidat kommer du att få en introduktion till din roll som adept. Samordnaren eller en Luckan-rådgivare hjälper också till med att förbättra CV och andra frågor som rör jobbsökning eller sökning efter tillgänglig vidareutbildning.
Registrera dig här!
VANLIGA FRÅGOR
Under mentorprogrammet delar en grupp på 2-3 mentorer, som är yrkesverksamma inom ett visst område eller en viss bransch, med sig av sin kunskap och hjälper till att vägleda en grupp på 10-12 adepter från samma område. Tillsammans som JobBuddies utforskar de var man kan söka jobb, skapar nätverk och när det behövs, överväger och utforskar möjligheter att förbättra sig professionellt.
Som en framtida adept du måste vara motiverad och intresserad av att träffa nya människor. Du behöver också ha uppehållstillstånd/rätt att arbeta i Finland. Du måste kunna sätta upp mål för vad du vill uppnå under programmet, ta emot konstruktiv feedback och acceptera förslag och råd.
Som en framtida mentor tillsammans med de andra mentorerna i din grupp måste du vara beredd att stödja någon som behöver hjälp med att hitta ett jobb och integreras på den finska arbetsmarknaden, särskilt inom ditt eget område. Ibland kan du fungera som en mellanhand, ge hänvisningar eller öva på arbetsintervjuer. Som mentor fungerar du som en facilitator för personer som vill komma in på ditt arbetsområde men som saknar kunskap och kontakter.
Både mentorer och adepter måste kunna binda upp sig i 6 månader och ha minst 4-5 gruppmöten under denna period.
Som adept får du råd och stöd från en grupp personer som har kunskap och erfarenhet inom ditt kompetensområde. Du får värdefulla insikter om var du kan söka jobb inom ditt område, förbättrar ditt CV och dina intervjufärdigheter så att de passar den finska arbetsmarknaden, breddar dina nätverk och lägger upp en plan för dina nästa karriärsteg.
Som mentor Du kommer att vara en bro mellan adepten och den finska arbetsmarknaden. Du kan ge råd om jobbsökning eller eventuell vidareutbildning när dina adepter sätter upp tydliga mål och utvecklar strategier för jobbsökning och utökade nätverk. Du blir en viktig länk i den ömsesidiga integrationen på arbetsplatserna där du lär känna och förstår invandrade arbetstagares behov. I bästa fall hittar du dina framtida kollegor i gruppen.
Nej, du kan inte välja din mentor/dina adepter. JobBuddies projektgrupp kommer att skapa mentorsgrupperna och matcha rätt adepter med rätt mentorer. Tanken är att både adepterna och mentorerna ska vara bäst lämpade att arbeta tillsammans mot gemensamma mål.
Nej, alla sökande är inte garanterade en mentor. Flera gruppmentorskap kommer dock att anordnas under projektets gång, så om du inte blir utvald första gången kan du kanske ändå ansöka om ett senare mentorskap inom ditt område.
Ansökningsperioder för ett visst område kommer att öppnas var sjätte månad. JobBuddies pilotprojekt kommer att testa gruppmentorskap för områdena IT, hälsovård, hotell och restaurang, industri och marknadsföring. Projektsamordnarna kommer sedan att välja ut de mest lämpliga kandidaterna med hänsyn till mentorernas styrka och expertis. Det kommer att finnas 2-3 mentorer för varje grupp med 10-12 adepter. Adepterna och mentorerna har en gemensam branschtillhörighet, antingen genom utbildning eller tidigare arbetslivserfarenhet. Efter matchningen arbetar mentorerna och adepterna tillsammans under en period av 6 månader med målet att hitta en lämplig anställning inom området för adepten. I vissa fall kan de också hjälpa till med att hitta lämplig vidareutbildning för att uppdatera/förbättra adeptens kompetens.
Deltagande i JobBuddies-projektet är kostnadsfritt.
Gruppmentorskapsmötena kan vara både personliga eller virtuella. Det första introduktionsmötet mellan mentorerna och adepterna kommer att organiseras personligen på Luckan så att deltagarna lär känna varandra. Sedan bestämmer de tillsammans när och hur de ska träffas som grupp. Om mentorerna och adepterna föredrar personliga möten kommer projektkoordinatorerna att hjälpa till att boka ett lämpligt utrymme i Luckans lokaler.
Om du har några frågor om JobBuddies-programmet, tveka inte att kontakta oss!
Kontaktuppgifter
e-post:
Veronica Hertzberg
Projektledare
Julia Qesteri
Projektrådgivare
Philip
Projektrådgivare