Tutkimusraportti "Kvinder i job: Mentoring for Migranter i de nordiske lande" ("Mentorointi maahanmuuttajille pohjoismaissa") (Naiset työssä: Mentorointi maahanmuuttajille Pohjoismaissa) on nyt julkaistu KVINFOn verkkosivuilla!
Lue koko raportti täältä! (tanskaksi)
Tulokset perustuvat kolmea mentorointiohjelmaa koskevaan alkuperäiseen tutkimukseen: FIKA-mentorointiin (FI), KVINFOmentoriverkosto (DE) ja Sammen om en jobb (SAJO) (NO). Vertailevassa analyysissä tarkastellaan maahanmuuttajanaisille suunnattuja työnohjausmalleja, joiden tavoitteena on vahvistaa heidän asemaansa työmarkkinoilla, koulutuksessa ja muilla elämänalueilla.
Raportin tärkein päätelmä on, että maahanmuuttajien mentoroinnilla on useita etuja. Ne johtuvat ennen kaikkea siitä, että mentoroinnilla voidaan (ja, kuten väitämme, pitäisi) on kaksisuuntainen integraatioprosessi, jossa tasa-arvo, vastavuoroisuus, vapaaehtoinen osallistuminen ja ihmislähtöinen lähestymistapa ovat tärkeitä tekijöitä. Raportin suosituksiin sisältyy suuntaviivoja mentorointiohjelmien kehittämiseksi. Siinä hahmotellaan myös tapoja, joilla hallitukset, kunnat, työvoimatoimistot, oppilaitokset ja yritykset voivat tehdä yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa vahvojen tulosten saavuttamiseksi.
Jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää tutkimustuloksista, Luckan ja muut järjestöt järjestävät parhaillaan Pohjoismainen hybridikonferenssi 7. toukokuuta 2024, otsikolla "Kansalaisyhteiskunnan mahdollisuudet maahanmuuttajien työmarkkinoille integroitumisessa". Päivän ensimmäinen osa klo 11-14 (Suomen aikaa) on avoin yleisölle - kaikille, jotka ovat kiinnostuneita maahanmuutosta, mentoroinnista tai kansalaisyhteiskunnan roolista Pohjoismaissa. Englanniksi pidetään hanke-esittely ja Helle Hygum Espersenin (Tanskan VIVEn johtava tutkimusanalyytikko) pääpuheenvuoro.
Ilmoittaudu konferenssiin 7.5. täällä! (Huomaa, että kellonajat on ilmoitettu Tanskan aikaa)
Raportin on kirjoittanut Cheralyn Mealor (KVINFO), ja sitä ovat tukeneet Christian Larsen ja Stinne Bech (KVINFO), Tone Indrelid ja Erlend Nyheim (Sammen om en Jobb) sekä Cecilia Fewster ja Veronica Hertzberg (Luckan Integration). Se on tulosta laajemmasta kokemustenvaihtohankkeesta, "Kvinder i Job", joka toteutetaan näiden kolmen mentorointiohjelman kesken.
Hanketta rahoittaa Pohjoismaiden ministerineuvosto, ja se kestää vuosina 2023-2024.