
Barn
Här hittar du information om den svenska utbildningsvägen, från dagis till grundskola, och vilka skolämnen du bör tänka på. Om du letar efter fritidsaktiviteter för barn på svenska hittar du en hel del av dem här också.
- Graviditet och ekonomiskt stöd för din familj.
- Vägledning om mödra- och barnhälsovård på svenska
- Aktiviteter för familjer med spädbarn och småbarn
- Det finländska utbildningssystemet
- Svensk förberedande utbildning
- Utbildning eller vård av barn i tidig ålder
- Grundläggande utbildning
- Skolämnen att tänka på
- Funktionsnedsättning
- Aktiviteter för barn
- Läs mer om..
Graviditet och ekonomiskt stöd för din familj.
Kela är Finlands socialförsäkringsinstitution som ger ekonomisk grundtrygghet till alla som bor i Finland. Det är från FPA du får ekonomiskt stöd före och efter förlossningen.
Vägledning om mödra- och barnhälsovård på svenska
När du är gravid har du rätt till mödrarådgivning. Rådgivningen ges av kommunens hälso- och sjukvård. Det rekommenderas att du kontaktar mödrarådgivningen när ett graviditetstest ger ett positivt resultat, och sedan kommer de att vägleda dig genom graviditeten.
Hos Helsingforskan du fritt välja vart du vill åka. Mödrarådgivning på svenska erbjuds i Berghäll , Munksnäs, Kvarnbäcken och Femkanten.
I Helsingfors är den svenska social- och hälsovården centraliserad i Berghäll till Berghälls familjecenter.
Här är en sida var all hälso- och sjukvård samt sociala tjänster på svenska som Helsingfors erbjuder samlas in. Sidan är endast på svenska.
I Esbo hittar du svensk mödra- och barnrådgivning på Iso Omena och Tapiola.
Vanda har inte centraliserat sina svenska hälsovårdstjänster. Du kan ringa rådgivnings- och tidsbeställningsnumret för mödra- och barnrådgivningen, 09 839 25900, och be om råd.
Mödra- och barnrådgivningen i Grankulla ligger mitt i staden.
Aktiviteter för familjer med spädbarn och småbarn
Barnets första år är en tid av lärande för mamman och hela familjen. Helsingfors stads 0-1-åringar webbplatsen har guider om barnets första år och information om de tjänster som staden erbjuder efter att barnet har fötts.
Folkhälsan har många svensktalande aktiviteter i huvudstadsregionen för dig som väntar barn och fram till dess att barnet är 12 år.
LillaLuckan i Helsingfors/Helsingfors centrum erbjuder många olika familjekaféer. Alla familjer är välkomna till caféerna som är gratis.och du behöver inte anmäla dig i förväg. Familjecaféets program publiceras varje vecka i facebookgruppen LillaLuckans familjecaféer.
Folkhälsan arrangerar Familjecafé Tallen på Lauttasaari. Den är öppen på tisdagar och fredagar.
I Puotila hittar du en familjecafé , Det är öppet på måndagar.
Helsingfors stad erbjuder familjeevenemang på svenska på Ode och på lekplatser.
Folkhälsan ordnar en gratis Mångkulturellt familjecafé.
Esbo lutherska kyrka arrangerar familjecaféer i olika kapell runt om i Esbo.
Den lutherska kyrkan i Vanda ordnar olika familjecaféer i kapell i Vanda/Vanda.
Grankullas/Grankullas "Öppna Familjeverksamhet"/"Open family activities" Facebook-sida berättar om olika familjeaktiviteter som ordnas i Grankulla.
I Kasabergets park kan familjer leka med barn och vuxna från Ekebo daghem, på onsdagar mellan 9:15 och 11:00
Det finländska utbildningssystemet
Utbildning är en av hörnstenarna i det finländska välfärdssamhället. Finland erbjuder lika möjligheter till utbildning för alla. Utbildning från förskola till högre utbildning är gratis. De nya läroplanerna för förskolan och grundläggande utbildning fokuserar på lärande, inte på styrning. Lärarna i Finland är högutbildade och starkt engagerade i sitt arbete.
Du kan välja antingen den svenska eller den finska vägen för utbildningen. Om du börjar dagvården, småbarnspedagogiken, på svenska fortsätter du vanligen utbildningsvägen på svenska genom den grundläggande utbildningen. En stor majoritet fortsätter den svenska vägen även vid högre utbildning. Läs mer.
- Förskoleundervisning och omsorg för barn innan den obligatoriska utbildningen börjar, från 1 till 6 års ålder.
- Förskoleutbildning. tillhandahålls för barn året innan den grundläggande utbildningen inleds. Den är obligatorisk nu och kallas även 0-klass för 6-åringar.
- nio år Grundläggande utbildning. (grundskola), som är obligatorisk,
- gymnasieutbildning., som antingen är allmän gymnasieutbildning (gymnasium) eller yrkesutbildning (yrkesskola), och
- högre utbildning som tillhandahålls av universitet och högskolor.
- Dessutom, vuxenutbildning är också tillgänglig.
Svensk förberedande utbildning
Den förberedande undervisningen är avsedd för barn i åldern 6-17 år som nyligen flyttat till Finland eller vars kunskaper i svenska eller finska ännu inte är tillräckliga för att de ska kunna studera i finsk- eller svensktalande grupper. Förberedande undervisning erbjuds för högst ett år.
Under detta år lär sig eleverna svenska och de färdigheter som krävs för grundutbildning. Varje elev får en egen utbildningsplan. Inom de svenska skolorna erbjuds den förberedande utbildningen i de svenska skolorna inom samma klass.
Här får du mer information om svensk förberedande utbildning i Helsingfors.
Om du vill ha mer information om förberedande utbildning i Esbo, vänligen kontakta Svenska bildningstjänster.
För mer information om de svenska skolorna i Vanda ring 040 631 8731, för Grankulla kontakta rektorn från Hagelstamska skolan.
Utbildning eller vård av barn i tidig ålder
Den kallas också förskola, daghem eller dagis och är avsedd för barn i åldern 1-5 år. I Finland tillhandahålls den mesta småbarnspedagogiken av kommunen, men du kan också välja en privat.
Småbarnspedagogiken stöder barnets tillväxt, utveckling och inlärning. Samtidigt gör den det möjligt för föräldrarna att arbeta eller studera. Den svenska småbarnspedagogiken hittar du här:
En mängd olika alternativ för dagvård är tillgänglig för barn som bor i huvudstadsregionen, från heltid, fem dagar i veckan till att anlita en barnflicka.
Här är en förteckning över de svenska daghemmen i Helsingfors, både kommunala och privata.
Du kan också hitta Svenska daghem på denna tjänstekarta . När du låter kartan använda din hemadress visar den dig de svenska lokaler för småbarnspedagogik som ditt hushåll tillhör.
Småbarnspedagogik kan tillämpas året runt. En elektronisk ansökan , eller en version på papper, ska skickas till det kommunala daghemmet fyra månader före vårdbehovet. Om vårdbehovet är brådskande och/eller uppstår på grund av arbete, studier eller utbildning, ska man ansöka om en plats för småbarnspedagogik så snart som möjligt, dock senast två veckor innan vårdbehovet börjar.
För att ansöka om privat dagvård måste du kontakta det önskade daghemmet direkt.
Här är en förteckning över de svenska daghemmen i Esbo, både kommunala och privata.
På denna tjänstekarta hittar du följande Svenska daghem i Esbo. När du låter kartan använda din hemadress visar den dig de svenska lokaler för småbarnspedagogik som ditt hushåll tillhör.
Småbarnspedagogik kan tillämpas året runt. En ansökan till kommunal dagvård måste skickas fyra månader innan vårdbehovet uppstår. Om vårdbehovet är brådskande på grund av arbete eller studier ska en plats för småbarnspedagogik sökas så snart som möjligt, dock senast två veckor innan vårdbehovet börjar.
För att ansöka om privat dagvård måste du kontakta det önskade daghemmet direkt.
Här är en förteckning över de svenska daghemmen i Vanda, både kommunala och privata.
På denna tjänstekarta hittar du följande Svenska daghem i Vanda . När du låter kartan använda din hemadress visar den dig de svenska lokaler för småbarnspedagogik som ditt hushåll tillhör.
Småbarnspedagogik kan tillämpas året runt. En ansökan till kommunal dagvård måste skickas fyra månader innan vårdbehovet uppstår. Om vårdbehovet är brådskande på grund av arbete eller studier ska en plats för småbarnspedagogik sökas så snart som möjligt, dock senast två veckor innan vårdbehovet börjar.
För att ansöka om privat dagvård måste du kontakta det önskade daghemmet direkt.
Här är en förteckning över de svenska daghemmen i Grankulla, både kommunala och privata.
Du kan hitta daghem i Grankulla på denna servicekarta . När du låter kartan använda din hemadress visar den dig de svenska lokaler för småbarnspedagogik som ditt hushåll tillhör.
Här hittar du en Detaljerad beskrivning av dagvårdssystemet i Finland och särskilt i Grankulla/Kauniainen.
Direktionen ansökningssystem för småbarnspedagogik är endast på svenska eller finska i Grankulla.
Du kan kontakta chefen för småbarnspedagogik Annika Hiitola, annika.hiitola [at] kauniainen.fi , telefon 050 341 6269, måndag, tisdag och torsdag 9.30-11.00 om du har frågor.
Förskola
Även känd som förskola eller dagis, för 6-åringar. Du ansöker om förskoleplats i januari samma år som ditt barn fyller sex år. Förskoleundervisningen börjar i augusti samma år. Förskoleåret följer skolans kalender, börjar i augusti och slutar i slutet av maj eller början av juni.
Målet med förskoleundervisningen är att förbättra barnens möjligheter till lärande och utveckling. Den är gratis och obligatorisk för alla barn.
Att notera; varje barn kommer att få finsk förskoleundervisning om modersmålet är något annat än svenska. Om du vill att ditt barn ska skrivas in i en svensk förskola ska du kontakta rektorn för den svenska skolan eller chefen för det svenska daghemmet i ditt område.
På denna servicekarta hittar du de svenska förskolerna lokaler i Helsingfors. När du låter kartan använda din hemadress visar den dig den svenska förskolelokal som ditt hushåll hör till.
Kontakta dem om du vill att ditt barn ska gå den svenska utbildningsvägen.
Alla förskolor i Esbo samlar barn från samma område som skolan. Här hittar du Svenska förskolor i Esbo.
Om du har fått ett finskt eller engelskt brev om förskoleundervisningen, men vill att ditt barn ska börja i en svensk förskola, vänligen kontakta Svenska bildningstjänster. Svenska bildningstjänster är de som arbetar med den svenska utbildningsvägen.
Kort information om förskolan i Vanda finns här här. Om du vill börja i den svenska förskoleundervisningen kan du ringa 040182 4080 för mer information.
Kort information om förskolan i Grankulla finns på följande sidor här. Om du vill anmäla dig till den svenska förskoleundervisningen kan du kontakta chefen för småbarnspedagogik Annika Hiitola, annika.hiitola [at] kauniainen.fi , telefon 050 341 6269, måndag, tisdag och torsdag kl. 9.30-11.
Grundläggande utbildning
Även känd som grundskola eller juniorskola, för barn i åldrarna 7-15 år. Staden utser varje barn till en viss skola beroende på var barnet bor. Inskrivningen sker antingen genom att man besöker skolan på ett fast datum i januari eller online under en viss tidsperiod i januari.
Att notera; varje barn kommer att placeras i en finsk skola om modersmålet är något annat än svenska. Om du vill att ditt barn ska skrivas in i en svensk skola ska du kontakta rektorn för den svenska skolan i ditt område.
De svenska skolorna i Helsingfors är indelad i fyra huvuddistrikt. I varje distrikt finns skolor för grundskolan årskurserna 1-6 och en skola för elever i årskurserna 7-9. För att ta reda på vilken skola barnen i ditt område går i kan du gå till servicekartan och skriv in din hemadress.
Inskrivning i skolan genomförs. på nätet på asti.hel.fi i januari. Anvisningar och ytterligare information om anmälan online skickas till hemmen tillsammans med meddelandet om obligatorisk utbildning. Läs mer här.
Här hittar du mer information om de svenska skolorna i Esbo/Espoo.
Inskrivningen i grundskolans första klass sker i januari genom den elektroniska Wilma service. Läs mer här.
I Vanda/Vantaa finns fem svenska grundskolor.
Här är ansökningsblanketten för svenska skolor i Vanda. I detta formulär frågar de också om man vill studera sitt eget modersmål och sin egen religion. Det är viktigt att fylla i informationen när man ansöker om en plats i skolan.
Du kan anmäla ditt barn till första klass genom att använda Wilma-systemet i januari. Läs mer här.
I Grankulla går 1-6 klass i Granhultsskolan och 7-9 klass i Hagelstamska skolan.
Du kan anmäla ditt barn till första klass genom att använda Wilma-systemet. Du kan läsa mer här,på svenska, eller kontakta Catharina Sunesdotter, rektor för svenskspråkig grundutbildning, telefon 050 4148305, catharina.sunesdotter(at)edu.grankulla.fi
Skolämnen att tänka på
I den svenska skolan kan eleverna studera svenska som andraspråk och litteratur (S2) om deras modersmål inte är svenska eller om de har en flerspråkig bakgrund. Valet av kursplan baseras alltid på elevens behov som bedöms av elevens lärare.
Skolorna erbjuder studier för att upprätthålla elevernas modersmål, hemspråk eller språkkunskaper som förvärvats utomlands. Kom ihåg att be om en blankett om studier i modersmålet. Det är upp till familjen att be om denna tjänst.
Språkstudierna är organiserade enligt antalet elever som är inskrivna i dessa studier. Studierna kan erbjudas i elevernas egen skola eller så kan de vara tvungna att ta lektioner i en annan skola. Språkstudierna kompletterar grundutbildningen, och eleven får en separat muntlig bedömning för dessa studier.
Det är frivilligt att delta i modersmålsstudierna, men när eleven väl har anmält sig till studierna är han eller hon skyldig att delta i undervisningen.
Ansökningsblankett för modersmålsstudier i Helsingfors:
Ansökningsblanketten för Esbo finns på följande adress här.
Ansökningsblanketten för Vanda finns på följande adress här. Endast på svenska.
I Grankulla måste du be om blanketten direkt från skolan.
När du besöker skolan för registrering eller om du gör det genom Wilma kan du läsa detta om studier om religion och etik. I alla skolor deltar elever och studerande i religionsstudier som genomförs i enlighet med den vanligaste religionen lutherska, ortodoxa religionsstudier eller etiska studier.
Elever och studenter som tillhör andra religiösa samfund kan välja att studera sin egen religion eller välja ett av de andra alternativen. Som förälder måste du vara aktiv och välja vilket alternativ du föredrar för ditt barn. Det bör finnas ett formulär att fylla i eller andra vice be om vägledning. Religion och etik är ett obligatoriskt ämne i grundskolan.
Ansökningsblanketten från Helsingfors finns på finska på följande adress här.
Esbo broschyr finns på följande adress här.
I Vanda och Grankulla måste du be om blanketten direkt från skolan.
Funktionsnedsättning
Om ditt barn har funktionshinder kan du kontakta mödra- och barnhälsovårdsrådgivningen i din kommun.
Om du behöver kamratstöd kan du kontakta SAMS, en intresseorganisation inom det finlandssvenska handikappområdet, eller FDUV, intresseorganisationen för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland, för hjälp.
Aktiviteter för barn
Lördagsgodis på LillaLuckan
På LillaLuckan ordnas regelbundet kulturevenemang och programmen på lördagar kallas Lördagsgodis. Evenemangen är huvudsakligen på svenska, men Luckan vill välkomna alla som vill vara med. Programmet erbjuder barnen ett brett utbud av kulturella aktiviteter och föreställningar. Alla evenemang är gratis, men det finns ett begränsat antal platser som du kan boka på .
Teaterskolan DOT
Teaterskolan DOT erbjuder svensk dramapedagogik i Nordsjö, Busholmen och på Luckan för barn i årskurserna 1-9 under nästa termin. Besök deras hemsida för mer information.
Hos Kulturkarnevalen hittar du kulturella familjeaktiviteter i Vanda under våren 2020.
Biblioteken i huvudstadsregionen har många evenemang för barn:
Helsingfors
Esbo
Vanda
Grankulla
Gymnastik
Helsingfors gymnastikklubb har några platser kvar på kurserna som börjar i augusti. De har verksamhet både i Liikuntamylly i Myllypuro (Sportkvarnen i Kvarnbäcken) och i Gloriahallen på Pikku Roobertinkatu (Lilla Robertsgatan). Besök webbplatsen för mer information.
Esbo if är en gymnastikförening i Esbo som har grupper för barn från 4 år.
Toppen är en gymnastikförening i Vanda som har grupper för barn från 4 år.
Grankulla gymnastikförening är en förening som har grupper för familjer med barn från 2,5 år.
Fotboll
Helsingfors IFK (HIFK) har över 540 barn från 4 år till ungdomar som spelar och tränar fotboll. HIFK erbjuder fotboll för pojkar och flickor. Fyll i deras ansökningsblanketten på deras webbplats, så tar de kontakt.
Scouterna tar vanligtvis emot nya medlemmar från ungefär 8 års ålder, men fråga din kår om deras startålder.
I Helsingfors finns 14 svenska kårer. Från denna webbplats kan du hitta det organ som passar dig och deras kontaktuppgifter. I Grankulla hittar du Grankulla Scoutkår och i Vanda Scoutkåren Nybyggarna. Esbo har fyra kårer:
- Södrik Stigfinnare i Esbo Center
- Sjöscouter, Sjöscoutkåren Stormfågeln vid Nokkala Udd
- Scoutkåren Tre Björkar i Dalsvik
- Scoutkåren MuHö i Olars
Norr om stan erbjuder fritidsaktiviteter och kultur för barn och vuxna i norra Helsingfors och i Vanda. Besök deras webbplats för mer information.
Familjens stöd-sidan ger tillgång till ett brett utbud av tjänster och tillförlitlig information om familjefrågor på tre språk; finska, svenska och engelska.
På webbplatsen Folkhälsan/barn hittar du information på svenska om aktiviteter för barn från de är små till att de fyller tolv år.
Harrastushaku är en gemensam sökmotor för Helsingfors, Esbo och Vanda för hobbyer och sommarläger. Skriv till Svenska i sökrutan.
Sommarkompassen är en webbplats där du kan söka efter svenskspråkiga sommarläger.