Nuoret

Täältä löydät tietoa koulutuksesta, siitä, miten saat tukea työnhakuun ja miten löydät vapaa-ajan toimintaa. Laskemme sinut nuoreksi 13-vuotiaasta aina 29-vuotiaaksi asti. Se on laaja ikähaarukka, jolloin elämässä tapahtuu paljon.

Ruotsinkielinen valmistava koulutus

Valmistavaa opetusta on tarjolla 6-17-vuotiaille maahanmuuttajataustaisille lapsille ja nuorille, joiden ruotsin tai suomen kielen taito ei riitä opiskeluun ruotsin- tai suomenkielisissä ryhmissä peruskoulussa. Jokainen oppilas saa oman opetussuunnitelman ja on useimmiten samassa luokassa luokkatovereidensa kanssa. Valmistavaa opetusta tarjotaan enintään yhden vuoden ajan.

RUOTSINKIELINEN VALMISTAVA KOULUTUS PÄÄKAUPUNKISEUDULLA

Täältä saat lisätietoa siitä, miten voit ilmoittautua mukaan Ruotsinkielinen valmistava koulutus Helsingissä 

Jos haluat lisätietoa valmistavasta koulutuksesta Espoossa, ota yhteyttä osoitteeseen Svenska bildningstjänster

Lisätietoja Vantaan ruotsinkielisistä kouluista saat numerosta 040 631 8731.

Grankullan/Kauniaisten osalta voit ottaa yhteyttä rehtoriin, rektor ruotsiksi, ruotsalaisesta koulusta, Hagelstamska skolanissa.

Toisen asteen koulutus

Toisen asteen koulutus, jota kutsutaan myös lukioksi, yläasteeksi tai keskikouluksi, tapahtuu yleensä kuuden vuoden peruskoulun tai kansakoulun jälkeen. Kuten peruskoulu, myös keskiasteen koulutus on useimmissa maissa pakollista ainakin 16-vuotiaaksi asti.

Helsinki

Helsingin ruotsinkieliset koulut on jaettu neljään koulupiiriin. Kussakin piirissä on yksi koulu 6. tai 7.-9. luokan oppilaille. Jos haluat tietää, mihin kouluun alueesi lapset kuuluvat, voit käydä osoitteessa osoitteessa palvelukartasta. . Kirjoita palvelukarttaan kotiosoitteesi.

Espoo

Esbossa/Espoossa on kolme ruotsalaista koulua, joissa opiskellaan 7.-9. luokkia. Täältä löydät lisätietoja Esbon ruotsalaiset koulut.

Vantaa

Vandassa/Vantaalla on yksi ruotsinkielinen koulu vuosiluokille 7-9,  Helsinge skola.

Kauniainen

Kauniaisissa on yksi ruotsinkielinen peruskoulu, Hagelstamska skolanissa. 

Keskiasteen koulutus

Peruskoulun jälkeen voit jatkaa opintojasi joko lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa. Lukio-opinnot ovat luonteeltaan teoreettisempia kuin ammatillinen koulutus. Ammatillisesta koulutuksesta käytetään joskus nimitystä ura- ja teknillinen koulutus. Näihin kouluihin haetaan alkukeväästä. Osoitteessa Studyinfo löydät lisätietoja.

Lukiot

Helsingforsissa/Helsingissä on kolme ruotsinkielistä lukiota. Brändö gymnasium, Lärkan ja Tölö gymnasium.
Mattlidens gymnasium on ruotsalainen lukio Esbo/Espoossa. Mattlidenissa voit opiskella myös IB-ohjelman kautta.
Vandassa/Vantaalla ruotsinkielisen lukion nimi on Helsinge gymnasium ja Grankulla/Kauniaisissa koulun nimi on Grankulla gymnasium.

Ammatilliset oppilaitokset

Jos et ole vielä varma, mitä haluat opiskella, voit hakea yhden vuoden mittaista Valma koulutus. VALMA-vuoden aikana vahvistat opiskelutaitojasi, parannat ruotsin kielen taitojasi ja kokeilet erilaisia koulutuksia.
Uudellamaalla on kolme ruotsinkielistä ammattikoulua. PrakticumHelsingforsissa ja Borgåssa, Axxell Esbossa, Karisissa ja Raseborgissa sekä Folkhälsan Esbossa. Prakticum ja Axxell tarjoavat myös ohjelmia erityisesti opiskelijoille, jotka tarvitsevat enemmän tukea kielten oppimisessa.

UngInfo ja Luckan Integration järjestää CV-työpajan kerran kuukaudessa, keskiviikkoisin klo 15-17. Se on ruotsin- ja englanninkielinen ja maksuton.

Navigatorn (Ohjaamo) Helsinki on paikka jokaiselle 15-29-vuotiaalle. Riika Luckan UngInfosta antaa työnhakuun ja työturvallisuuteen liittyvää opastusta ruotsiksi maanantaisin klo 12-17. Jos sinusta esimerkiksi tuntuu siltä, että haluat keskustella välittävän aikuisen kanssa, keskustella urastasi tai saada opastusta suomalaisessa hyvinvointijärjestelmässä, tule Navigatorn Helsinkiin.

Luckan tarjoaa kaksi erilaista neuvontapalvelua: UngInfos- ja Luckan Integrations -neuvontapalvelut. Molemmat antavat tukea ja tietoa työnhakuun, kesätyöseteliin ja työturvallisuuteen . Voit joko varata ajan, UngInfoa varten lähetät sähköpostia osoitteeseen [email protected] ja Luckan Integrations -neuvontaan varaatte aikaa täältä. Tai tule Luckan Helsingfors kun heillä on tilapäinen aika. UngInfo on keskiviikkoisin klo 15-17 ja Luckan Integration maanantaista torstaihin klo 15-16.

Kesätyö

Kesätyöseteli

Kesätyösetelin avulla työnantaja voi palkata nuoren kesäksi. Kesätyösetelin ehdot vaihtelevat eri kunnissa, joten lue lisää osoitteesta Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniaisissa termejä täällä tai ota yhteyttä edellä mainittuun neuvontapalveluun saadaksesi apua.

Työnhaku

Ruotsinkielisille henkilöille on kysyntää päivähoidossa, kouluissa ja terveydenhuollossa. Täältä löydät suurimmat ruotsinkielisten työnantajat.

KUNNAT

Rekrytointisivulla sinun on valittava ruotsin kieli, ruotsi/svenska, tai lisättävä se kohtaan Ilmoituksen kieli, löytää ruotsalaisia työpaikkoja.

Helsinki

Espoo

Vantaa

Kauniainen

Seure (vuokratyö) on kuntien henkilöstöpalvelu. Sivu on ruotsinkielinen, koska englanninkielinen versio ei toimi.

TYÖSKENNELLÄ RUOTSINKIELISESSÄ SOSIAALI- TAI TERVEYDENHUOLLOSSA

Kårkulla Samkommun. Sen tarkoituksena on tarjota palvelua ja hoitoa kehitysvammaisille ruotsinkielisille henkilöille Suomessa.

Folkhälsan. Folkhälsan on Suomen suurin ruotsinkielinen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestö. Folkhälsan tarjoaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita, esimerkiksi vanhustenhoitoa ja lastensuojelupalveluita. Sillä on myös tutkimuskeskus.

Osoitteessa Barnavårdsföreningen löydät työpaikkoja, joissa työskentelet lasten ja perheiden kanssa.

Osoitteessa Kommuntorgetilta löydät ruotsinkielisiä sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikkoja kaikkialta Suomesta.

YRITTÄJYYS

Yritys on mahdollista rekisteröidä joko suomen- tai ruotsinkielisenä ja hoitaa kaikki byrokratia ruotsiksi. Osoitteessa InfoFinland löydät tietoa siitä, miten perustaa yritys Suomessa.

Suomalaisille pienille ja keskisuurille yrityksille (pk-yrityksille) ja niiden omistajille on perustettu edunvalvonta- ja palvelujärjestö nimeltä Suomen Yrittäjät. Ne järjestävät tapahtumia ja tarjoavat erilaisia palveluja jäsenilleen.

Jos sinulla ei ole opiskelupaikkaa tai työpaikkaa.

Nuorisopalvelu Sveps auttaa 16-28-vuotiaita henkilöitä, jotka eivät ole tällä hetkellä koulussa tai joilla ei ole työpaikkaa. Apu voi koskea opiskelupaikan tai työpaikan löytämistä tai vain motivaation saamista elämän jatkamiseen. Palvelu on ruotsinkielinen, maksuton ja matalan kynnyksen palvelu.

Navigatorn (Ohjaamo) Helsinki on paikka jokaiselle 15-29-vuotiaalle. Riika Luckan UngInfosta antaa ruotsinkielistä ohjausta maanantaisin klo 12-17. Jos sinusta esimerkiksi tuntuu siltä, että haluat jutella välittävän aikuisen kanssa, keskustella urastasi tai saada opastusta suomalaisessa hyvinvointijärjestelmässä, tule Navigatorn Helsinkiin.

Luckan tarjoaa kaksi erilaista neuvontapalvelua: UngInfos- ja Luckan Integrations -neuvontapalvelut. Molemmat antavat sinulle tukea ja tietoa tarvitsemallasi alueella. Voit joko varata ajan, UngInfoa varten lähetät sähköpostia osoitteeseen [email protected] ja Luckan Integrations -neuvontaan varaatte aikaa täältä, tai tule osoitteeseen Luckan Helsingfors kun heillä on tilapäinen aika. UngInfo on keskiviikkoisin klo 15-17 ja Luckan Integration maanantaista torstaihin klo 15-16.

On olemassa Navigator Vanda myös, ja se toimii samalla tavalla kuin Helsingissä, Esbossa se on nimeltään Startpunkten.

Vapaa-ajan toiminta

TAPAHTUMAKALENTERIT

Kulturforum on tapahtumakalenteri, josta löydät ruotsalaista toimintaa eri puolilta maailmaa. Suomi. Sivusto on vain ruotsiksi.
Nordisk Kulturkontakt on pohjoismainen kulttuurikeskus Helsingissä, jolla on omia pohjoismaisia tapahtumia.
Helsingin kaupunki järjestää ruotsinkielisiä tapahtumia kulttuuritaloissaan ja kirjastoissaan. Kirjoita Svenska hakukenttään.
Kirjastoissa on kulttuuritapahtumia kaikenikäisille. Kirjoita Svenskspråkiga tai ruotsia Seuraa eri tapahtumakalentereita löytääksesi, mitä pääkaupunkiseudulla tapahtuu.

Tapahtumat osoitteessa Luckan löytyvät Facebookissa.

Uutisia ruotsiksi joka on suunnattu helsinkiläisille nuorille.

Nuorten Helsinki, englanniksi. 

NUORISOKESKUKSET

Pääkaupunkiseudulla on muutamia ruotsalaisia nuorisokeskuksia, jotka tarjoavat monipuolista toimintaa, mahdollisuuksia tavata ystäviä, kursseja, kerhoja, retkiä ja tapahtumia - tai voit vain hengailla. Voit saada apua, tietoa ja tukea, kun kohtaat haasteita. Kaikki nuorisokeskustoiminta on päihteetöntä.

Mikäli asut Helsinki Nuorisotalo Drumsö on erilaista toimintaa eri viikonpäivinä. Seuraa heitä osoitteessa Instagramissa pysyäksesi ajan tasalla.

Nuorisokeskus Sandels Tölössä on talo täynnä tapahtumia. Se on avoinna maanantaisin keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 12-20 ja torstaisin klo 12-17.

Rastis, Nordsjössä, on avoinna keskiviikkoisin klo 17-21, perjantaisin klo 17-22:30 ja joka toinen lauantai (19.1, 2.2, 16.2, 2.3, 16.3, 30.3, 13.4, 27.4, 11.5 &25.5) klo 16-22:30. Ne toimivat myös seuraavina päivinä Instagramissa.

Mikäli asut Espoo the ruotsinkielinen nuorisotila sijaitsee Sökössä. Se on avoinna keskiviikkoisin klo 17-20, torstaisin klo 14-21, perjantaisin klo 13:30-22 ja parillisten viikkojen lauantaisin klo 16-22. Heidän Instagramissa on myös tulessa.

Mikäli asut Vantaa on kaksi ruotsalaista nuorisokeskusta, Helsinggårdissa ja Mårtensdalissa. Helsinggård on avoinna perjantaisin klo 18 alkaen ja Mårtensdal torstaisin klo 17:30-21.

Nuorisokeskus Grani klubben kieleksi Kauniainen sijaitsee kirjastossa. Se on avoinna maanantaista torstaihin klo 15-20.

TEATTERIKOULUN PISTE

Teatterikoulu DOT tarjoaa ruotsalaista draamapedagogiikkaa 13-16-vuotiaille Luckanissa. Käy heidän verkkosivuillaan saadaksesi lisätietoja.

VOIMISTELU JA JALKAPALLO

Voimistelu

Helsingfors IFK offers myös paljon mahdollisuuksia ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita laajasta urheilun kirjosta. He harjoittelevat yleensä Liikuntamyllyssä Kvarnbäckenissä (Myllypuro) ja huhtikuusta syyskuuhun myös Djurgårdenissa (Eläinpuisto), molemmat Helsingforsissa.

Jalkapallo, jalkapallo 

Helsingfors IFK (HIFK) on yli 540 lasta, jotka harjoittelevat jalkapalloa 4-vuotiaista ylöspäin. HIFK tarjoaa harjoittelua pojille ja tytöille. Täytä HIFK:n hakulomake heidän verkkosivustollaan, ja he ottavat sinuun yhteyttä.

SCOUTING

Helsingissä on 14 ruotsalaista korpusta. Osoitteesta Tältä sivustolta löydät sinulle sopivan korpuksen ja sen yhteystiedot.

Grankullasta löydät Grankulla Scoutkår ja Vanda Scoutkåren Nybyggarna.

Esbolla on neljä yksikköä:

TIETOA YHDISTYKSISTÄ, HARRASTUKSISTA JA KULTTUURI-INSTITUUTIOISTA.

Kaikki tiedot ovat ruotsiksi. Ota yhteyttä yhdistykseen saadaksesi apua!

AV i Sörnäs  on yhdistys, joka järjestää bridgekerhoa, tanssikerhoa, taidepiiriä, vauvakahvilaa, joogaa, meditaatiota, capoeiraa ja saamelaiskerhoa.

Norr om Stan rf. järjestää kulttuuritapahtumia ja vapaa-ajan toimintaa Pohjois-Helsingissä ja Vantaan alueella.

Svenska.fi on yhdistys maahanmuuttajille, jotka ovat kotoutuneet ruotsiksi. Heidän tapahtumansa julkaistaan Facebookissa.

Folkhälsan on monipuolinen, nykyaikainen, voittoa tavoittelematon yhdistus, joka toimii sosiaali- ja terveyspalvelujen alalla. Täältä löydät heidän toimintansa nuorisolle.

Ruotsinkielinen yhdistykset Espoossa on koottu tähän pdf-tiedostoon.

Yhdistykset Kauniaisissa: Kulttuuri/Kulttuuri, Kvinno/NaisetKyrko/KirkkoMoottori/Moottori, Pensionärs/Pensionist, Politiska/Poliittinen, Stöd/Tuki, Övriga/muu

Yhdistykset Vantaalla löytyvät tästä esitteestä sivulta 38, otsikon Föreningar. Esitteestä löydät myös tietoa muista ruotsalaisista palveluista.

Terveys

NUORISOTIEDOT, CHAT, NEUVONTA, OHJAUS JA KOULUTUS

Luckan UngInfo tarjoaa maksutonta ohjausta 13-29-vuotiaille opiskeluun, työhön, vapaa-aikaan jne. liittyvissä asioissa. Ohjausta voi tehdä kasvotusten, meillä on drop-in keskiviikkoisin klo 15-17 välillä klo 15-17. Luckan Helsingfors tai varaa aika sähköpostitse, [email protected]. Unga Info on myös chat-palvelu. Suurin osa heidän toiminta ovat verkossa, ja kaikki ne ovat maksuttomia.

Oletko kriisissä? Tarvitsetko jonkun, jolle puhua? Sitten nuorten neuvonta sopii sinulle. Se on maksuton ja luottamuksellinen neuvontapalvelu. Voit käydä siellä, soittaa tai lähettää ajatuksesi sähköpostitse.

Navigatorn (Ohjaamo) on suunnattu alle 30-vuotiaille. Sieltä saat tietoa, neuvontaa ja ohjausta esimerkiksi koulutuksen, työllisyyden ja hyvinvoinnin aloilla. Maanantaisin klo 12-17 Riikka Luckanista avustaa sinua ruotsin kielellä.

EHKÄISYVÄLINEET

Helsinki tarjoaa maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille.

Espoo tarjoaa maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille.

Vanda tarjoaa maksuton ehkäisy alle 20-vuotiaille.

Grankulla tarjoaa maksuton ehkäisy alle 21-vuotiaille.

Suomi
Powered by TranslatePress
Siirry sisältöön