Vuxna

Vad omfattar integrationen? Integrationen kan bestå av att du bosätter dig i Finland och skaffar dig de kunskaper och färdigheter som behövs för att leva i det finländska samhället. Ett antal faktorer kan bidra till att hjälpa dig att integreras: att lära dig finska eller svenska, att hitta arbete eller en studieplats och att skapa kontakter i det finländska samhället. Vi har samlat information om språkkurser, utbildningsalternativ, jobbsökning och andra användbara tips för att hjälpa dig att hitta din väg in i det svenskspråkiga Finland.

Först och främst

InfoFinland.fi är en webbsida som finns på tolv språk och som kan hjälpa dig att navigera i din flytt till Finland, både före och efter flytten.
Välkomstguide.fi är en steg-för-steg-guide som hjälper dig att flytta till Finland, beroende på ditt ursprungsland.

Integrationsutbildning och språkkurser i svenska

Integrationsutbildning

Integrationsutbildningen är i grunden en språkkurs som innehåller information om det finländska samhället och ger individuell vägledning från ankomst till integrering. I Nyland finns det två leverantörer av svensk integrationsutbildning; Arbis i Helsingfors och Akan i Borgå. Kurserna börjar på hösten.
Om du blir arbetslös kan integrationsutbildningen räknas som en del av din integrationsplan eller ses som deltidsstudier. Mer information fås ditt lokala TE-kontor.

Mer information om Arbis SFI-programmen 2020-21

Arbis har två olika SFI-program, SFI-integration 1-4 och SFI-undersökningsblock.
SFI-integration 1-4 är för elever med en integrationsplan från TE-kontoret. Kursen (20 timmar/vecka) omfattar: studier i svenska (på fyra nivåer A1, A2, B1 och B2), det finska samhället och finlandssvenska nätverk, karriärcoachning, språkpraktik och arbetspraktik.
- På SFI-undersökningsblock Du utformar ditt eget studieblock på 16 timmar per vecka. Det kan bestå av språkkurser eller andra nyttiga kurser. Om du är arbetslös kan du genomföra programmet som fristående studier som en del av din integrationsplan. 
Om du är intresserad av att delta i ett av SFI:s program kan du anmäla dig till den första språkbedömningen på ilmonet. SFI inträdesprov kommer att äga rum 17.8.2020 kl. 10:00 Dagmarsgatan 3, rum 13.
Om du har några frågor kan du kontakta Arbis på följande adress eller ring 09 310 49494.

Språkkurser

Vet du vilken språknivå som är lämplig för dig?

Om inte, kan du ta den här online självtest. Testet är vägledande och många utbildningsanordnare testar sina nya elevers språknivå.

Kurser

De flesta svenskkurser i huvudstadsregionen finns på ilmonet.fi, där du kan skriva svenska i sökrutan.
Grankulla i Kauniainen har en egen sida här; Opistopalvelut, där man återigen skriver svenska i sökrutan bör ge önskat resultat.
På våren och sommaren, Helsingfors sommaruniversitet arrangerar också svenskkurser.
Lärkkulla i Karis/Karjaa anordnar språkkurser i internatform under året.

Vuxenutbildning

Yrkeshögskolor

Yrkesstudier förbereder eleverna för arbete inom ett specifikt yrke med praktisk erfarenhet. Yrken som tekniker, hantverkare, frisör och hantverkare kan alla studeras inom yrkesutbildningen. Den kan också kallas teknisk utbildning.
Om du inte är helt säker på vad du vill bli kan du ansöka om en ett-årig Valma utbildning Under denna tid kan du stärka din studiefärdighet, förbättra din svenska och pröva olika utbildningsvägar.
I Nyland finns tre svenska yrkesskolor. Prakticum, i Helsingfors (Helsingfors) och Borgå, Borgå och Borgå, Axxell i Esbo, Esbo, Karjaa, Karis och Raasepori, Raseborg samt i Folkhälsansom också ligger i Esbo, Esbo. Prakticum och Axxell erbjuder också program speciellt för studerande som behöver lite mer stöd i språkinlärningen.
Axxell Karis lanserar en utbildning riktar sig till vuxna som inte har svenska (eller finska) som modersmål. Utbildningen förverkligas som flerformsstudier, vilket innebär att du studerar delvis hemma, delvis på en arbetsplats och delvis i skolan. Utbildningen börjar enligt planerna i april 2021 och pågår i 6 månader, ansök senast den 28 mars. Utbildningen omfattar de gemensamma ämnena i yrkeshögskolan (språk, kommunikation, samhälle m.m.), lämpar sig för deltagare som redan har grunderna i svenska, B1, och som vill gå in i arbetslivet, bli företagare eller fortsätta sina studier.

Utbildning på högre nivå

Högre utbildning på svenska erbjuds till största delen i Helsingfors, Helsingfors. De universitet där svenska erbjuds är följande Hanken Svenska handelshögskolan, Helsingfors universitet, Helsingfors universitet - Svenska socialhögskolan och Konstuniversitetet i Helsingfors. Det är möjligt att ansöka till universiteten via Studieinformation.
Yrkeshögskolor som t.ex. Arcada Yrkeshögskola och Yrkeshögskolan Noviasom ligger i Raseborg, 100 km väster om Helsingfors, och kan också tillämpas på genom Studieinformation.

Nationellt intyg om språkkunskaper

För att för att beviljas finskt medborgarskapmåste du avlägga ett språktest. Testet kallas National Certificate of Language Proficiency, eller YKI-testi på finska. Den nivå som krävs för godkänt är B1.2, mellannivå. Du kan bekanta dig med testet här, på svenska. Provdatum, provplatser och information om hur du registrerar dig hittar du härifrån.
I huvudstadsregionen erbjuds YKI-testet på mellannivå av Arbis och Careeria i Helsingfors och i Esbo av Axxell och Omnia.
Om du vill göra testet på högsta nivå kan du göra det hos O&O i Helsingfors.

Sysselsättning och entreprenörskap

Arbetsmarknaden i Finland ställer ofta höga krav på kunskaper i finska och även i svenska. Om behörighetskravet för en tjänst inom den offentliga förvaltningen är en högskoleexamen krävs vanligtvis också utmärkta kunskaper i finska och tillfredsställande kunskaper i svenska. Inom den privata sektorn bestäms språkkraven utifrån företagets policy.

Den största sysselsättningssektorn i Sverige är social- och hälsovård samt utbildning. Det finns ett akut behov av svensktalande personal. De största arbetsgivarna är följande

KOMMUNERNA

På rekryteringssidan måste du välja svenska, Ruotsi, som annonsspråk, Ilmoituksen kieli, för att hitta de svenska jobben som erbjuds.

Helsingfors

Esbo

Vanda

Grankulla

Seure (tillfälligt arbete) är kommunernas bemanningstjänst. Sidan är på svenska eftersom den engelska versionen inte fungerar.

ARBETE PÅ SVENSKA TALANDE HÄLSOVÅRD OCH VÄLFÄRD

Kårkulla Samkommun. Dess syfte är att erbjuda service och vård för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Folkhälsan. Folkhälsan är Finlands största svenskspråkiga social- och hälsovårdsorganisation. Folkhälsan tillhandahåller tjänster inom social- och hälsovården, till exempel äldreomsorg och barnskyddstjänster. De har också ett forskningscenter.

Barnavårdsföreningen erbjuds jobb var du arbetar med barn och familjer.

Kommuntorget hittar du svenskspråkiga jobb inom social- och hälsovården från hela Finland.

ENTREPRENÖRSKAP

Det är möjligt att registrera ett företag antingen på finska eller svenska och sköta all byråkrati på svenska. På InfoFinland hittar du information om hur du startar ett företag i Finland.

Det finns en intresse- och serviceorganisation för finländska små och medelstora företag (SMF) och deras ägare som heter Suomen Yrittäjät. De arrangerar evenemang och har olika tjänster för sina medlemmar.

Mentorskap och nätverk

Vill du bekanta dig med det finländska samhället, öva din finska eller svenska eller träffa en vän? Titta in på Fika, Luckans sex månaders mentorprogram.
Vill du utvidga ditt professionella nätverk? Träffa en person med erfarenhet inom din yrkessektor i Finland? Spana in Dörren, Luckans verktyg för professionellt nätverkande.

Hälso- och sjukvård och sociala tjänster

Här hittar du alla hälso- och sjukvård samt sociala tjänster på svenska som Helsingfors erbjuder sina invånare. Sidan är endast på svenska.

Fritid och kulturella aktiviteter

För en holistisk, dubbelriktad integration är det viktigt att hålla sig uppdaterad om aktuella frågor, delta i det breda utbudet av kulturaktiviteter som pågår och kanske gå med i en förening. Det finns mycket att välja på inom svenskan i huvudstadsregionen.

Nyheter på svenska

RADIO, TV, ONLINE OCH TRYCKT PRESS

Radio och TV

Det staliga radio- och tv-bolaget YLE har ett brett utbud av nyheter och underhållning på flera språk.
Svenska YLE är en vanlig nyhetssajt. En mängd olika radio- och tv-program hittar du på Arenan.
Ungdomsradiokanalen heter YLE X3M, den vuxna kanalen YLE Vega. Det finns olika kulturella, faktafyllda, underhållande, dramatiska och andliga program att dyka ner i. Det finns också många olika poddar, både för vuxna och för barn.

Tidningar

Den nationella tidningen på svenska heter Hufvudstadsbladet, HBL.
Västra Nyland publicerar nyheter från västra Nyland.
Östnyland publicerar nyheter från östra Nyland.
Affärsmagasinet Forum behandlar varje månad affärsverksamhet, förvaltning, teknik och vetenskap i Finland och internationellt.
Studentbladet är Nordens äldsta studenttidning.
Hos Luckan Helsingfors på Georgsgatan 27 kan du läsa cirka 50 olika svenskspråkiga tidningar och tidskrifter från hela Finland.

Lätt att läsa och lätt att lyssna på

LL-Bladet är en lättläst tidning om aktuella frågor. Det är både en nättidning och en tryckt tidning. Du kan beställa den tryckta versionen här.
8-sidor är en lättläst nyhetssajt från Sverige.
YLE har ett kort nyhetsprogram som heter Lätt på svenska, med ljud och text som publiceras varje vardag,

Kalender för evenemang

Kulturforum är en evenemangskalender där du hittar svenska aktiviteter på många håll i Finland. Webbsidan är endast på svenska.
Nordisk Kulturkontakt är ett nordiskt kulturcentrum i Helsingfors med egna nordiska evenemang.
Helsingfors Stad arrangerar evenemang för svensktalande på sina kulturhus och bibliotek. Skriv Svenska i sökrutan.
Biblioteken har kulturevenemang för alla åldrar. Klicka på Begränsa Sökningen och skriva Svenskspråkiga eller Svenska i sökrutan ,.
Luckan Integrations evenemang kan hittas på Kulturforum och på Facebook. Evenemangen är huvudsakligen på engelska, gratis och öppna för alla.
Luckan Helsingfors evenemang hittar du på Kulturforum och på Faceboook. Evenemangen är huvudsakligen på svenska, gratis och öppna för alla.

Föreningar

Föreningar spelar en viktig roll i produktionen av svenska tjänster och många erbjuder aktiviteter för barn och vuxna.

ETT URVAL AV FÖRENINGAR OCH INSAMLAD INFORMATION.

All information är på svenska. Kontakta föreningen för hjälp!

AV i Sörnäs, Munksnäs, Helsingfors, är en förening som organiserar bridgeklubb, dansklubb, har konstcirkel, babycafé, yoga, meditation, capoeira, samisk klubb.

Norr om Stan rf. ordnar kulturevenemang och fritidsaktiviteter i norra Helsingfors och Vandaområdet.

Svenska.fi är en förening för invandrare som har integrerats på svenska. Deras evenemang publiceras på Facebook.

Folkhälsan är en mångsidig, modern ideell organisation som är verksam inom social- och hälsovårdstjänster. Här hittar du deras verksamhet för vuxna.

Svensktalande föreningar i Esbo samlas i denna pdf.

Föreningar i Grankulla. Kultur/Kultur Kvinno/Fruar|  Kyrko/Kyrka Motor/Motor Pensionärs/Pensionist |  Politiska/PolitiskaStöd/Support Övriga/Other/Other

Föreningar i Vanda finns i denna broschyr från sidan 38, under rubriken Föreningar. I broschyren hittar du också information om andra svenska tjänster.

Hjälp oss att utveckla information som är användbar för dig. Vänligen skicka kommentarer och idéer till

Svenska
Powered by TranslatePress
Hoppa till innehåll