Svenska kurser

Här hittar du ett brett utbud av svenska kurser och resurser, både IRL och online.

De olika nivåerna

Språkkurserna är nivåindelade från A till C, där A är för nybörjare. Här finns en kort förklaring av de olika nivåerna:
A1 - På den här nivån har du ytterst begränsade kunskaper och är nära nybörjare.
A2 - du har fortfarande relativt lite kunskap.
B1 - Du börjar få grepp om språket och kan uttrycka dig ganska bra i vissa sammanhang.
B2 - du har goda kunskaper.
C1 och C2 - är avancerade nivåer. Om du befinner dig på dessa nivåer har du ofta studerat språket på universitet eller motsvarande. Du talar och skriver språket fritt.

Du kan ta detta online självtest om du är osäker på vilken nivå du befinner dig på. Många utbildningsanordnare testar de nya elevernas språknivå.

Arbetar- och medborgarinstitut

Kurserna är avgiftsbelagda. Om du inte kan hitta någon kurs hos leverantören betyder det att de inte har någon kurs för tillfället. I så fall kan du ta en titt på onlinekurserna längre ner på den här sidan.

Helsingfors sommaruniversitet har kurser som förutsätter att du kan tala finska eller engelska. Startnivåerna är 0, A1, A2, B1. Kurserna är två veckor långa och är tillgängliga från maj till augusti.

Grankulla medborgarinstitut har kurser under skolåret.

svenska.fi är en förening av och för personer som håller på att eller redan har integrerats på svenska. De ordnar svenskkurser på nätet, som inkluderar personlig vägledning och svenska evenemang i Helsingfors för deltagarna. Nivåerna är A1-A2, A1-A2, B1-B2 och förberedelser för YKI-examen.

Gratis onlinekurser och online-resurser

Digitala spåret

Förutsätter att du kan svenska eller engelska. Nivåer från lätt till avancerad; A1x2, A2, B1, B2 och C. Från 2008, så lite gammaldags, men bra information. Kan vara svårt att navigera för någon som inte kan svenska så bra.

Hjälper dig att hitta webbsidor där du kan studera och öva svenska på olika nivåer. Här finns länkar till lexikon, nyhetssidor, tidskrifter, radio, sfi-sidor enligt tema (hälsa, kultur, familj, ekonomi ...).

Finland Swedish Online A1 +

Förutsätter att du kan engelska. En webbplats där du kan lära dig finlandssvenska på egen hand, från nybörjarnivå.

Hej Swedish!

Förutsätter att du kan svenska. Interaktivt material. Du lyssnar och lär dig ord enligt teman.

Hjälm OverDrive.

Förutsätter att du kan ryska. Det krävs ett bibliotekskort från Helmet. Du kan låna i 7 eller 14 dagar eller reservera om den är utlånad.

Webböcker om hjälmar

Förutsätter att du kan finska. Det kräver ett bibliotekskort för hjälmen. Kurs i webbspråk. Studierna bygger på inlärning genom att lyssna och kurserna innehåller också interaktiva uppgifter. Kurserna har en lånetid på 14 dagar. Om kursen inte är omedelbart tillgänglig kan du reservera den.

Koti Suomessa A1 +

Förutsätter att du kan svenska. Man kan lyssna och läsa. Materialet är som en berättelse och handlar om olika situationer i det dagliga livet. Där finns prov att göra.

Lango.fi

Förutsätter att du kan finska. Kräver ett FB-konto. En gratis app där du kan hitta samtalskompisar på andra språk. Lango föreslår lämpliga kamrater utifrån användarens val. De kan skicka meddelanden till varandra och komma överens om att träffas till exempel i bibliotekets lokaler eller välja att prata med varandra online till exempel via Skype.

Lär dig svenska A1 +

Förutsätter att du kan svenska. Detta är en gratis nybörjarkurs i svenska för självstudier på nätet, som utvecklats av Svenska institutet i samarbete med svenska och utländska universitet.

Lexin - bilder med tema

Förutsätter att du kan svenska. Med hjälp av temabilder i kombination med text lär du dig en mängd olika svenska ord inom olika områden.

Lär dig svenska

Förutsätter att du kan engelska. Den lånas från biblioteket och har en väntetid på 6 månader.

Att lära sig svenska

Förutsätter att du kan engelska. Learning Swedish är en gratis onlinekurs i svenska för nybörjare med material för självstudier för vuxna. Även en app

Loecsen 

Förutsätter att du kan engelska. Har ett stort urval av språk som interspråk. Lyssna och läs. Det finns en möjlighet till test

Naxos

Förutsätter att du kan engelska. Det kräver ett bibliotekskort från Helmet. Du lyssnar och repeterar. Skriv in "svenska" i sökrutan.

  1. Gå till Naxos Spoken Words webbplats.
  2. Ange numret på ditt bibliotekskort för Helmet (utan mellanslag) och klicka på Logga in.

Klicka på kontolänken Student / members playlists. Ange dina uppgifter. Du kommer att få en bekräftelse via e-post. Följ instruktionerna.

  1. Ladda ner NSWL-appen till din mobila enhet.
  2. Logga in i appen och lyssna på ljudböckerna. Kom ihåg att logga ut när du slutar lyssna. Endast ett begränsat antal lyssnare kan samtidigt vara inloggade i tjänsten.

Promentor

Förutsätter att du kan finska. Logga in med Helmet-koder. Första går igenom där du kan läsa och lyssna på grammatik. Sedan kan du göra grammatiska övningar i avsnittet. Kurserna är interaktiva, vilket innebär att den studerande får feedback på hur det går för honom eller henne.

SFIF

Förutsätter att du kan svenska. Detta är ett webbaserat studiematerial som kan användas av lärare och elever i den fria bildningen för undervisning i svenska. Materialet lämpar sig särskilt väl som komplement till Natur och Kulturs läromedel Mål 1 och Mål 2. Del 1 är kopplad till Mål 1 och del 2 till Mål 2. Du kan använda övningarna utan att ha böckerna.

SFA Sverige

Förutsätter att du kan svenska. Svenska för alla är SFI-Swedish For Immigrants (Svenska för invandrare). Här hittar du utvalda lärresurser som utvecklats av SFI-lärare och som är indelade i steg. Här finns cirka 400 filmklipp som skapats av SFI-lärare tillsammans med länkar till webbövningar som passar de olika stegen. Detta är inte en komplett SFI-kurs utan tränar utvalda delar så att du kan förbereda dig för en SFI-kurs och lära dig mer svenska.

SFI Sverige

Förutsätter att du kan svenska. SFI-läraren Annas länksamling för invandrare i Sverige.

Språkvägen

Förutsätter att du kan svenska. Du måste köpa en bok för att få ut det mesta av webbplatsen. ISBN 978-91-523-1145-5

Svenska.nu

Förutsätter att du kan svenska eller finska. Man ska lyssna på en text och sedan svara på frågor. Du kan välja antingen avancerad eller lättläst version. Materialet bygger på en fotografs bilder från de nordiska länderna.

Vi ses i väst! B1 +

Förutsätter att du kan svenska. Materialet innehåller texter att läsa och lyssna på, tillhörande grammatiska förklaringar och övningar som gjorts av Folkuniversitetet i Göteborg.

Yle Kielikoulu - Yle Språkskolan

Det är en tjänst som gör det möjligt för dig att studera finska eller svenska genom att titta på Yles medieinnehåll i en applikation eller webbläsare.

50 språk

Du har 50 språk att välja att utgå från eller att lära sig.

€ Onlinekurser och online-resurser

Babble

Förutsätter att du kan Engelska, tyska, spanska, franska, italienska, polska, portugisiska eller svenska. Du måste svara på några frågor om dig själv, logga in och sedan välja en kurs. Mellan 5-10 €/månad

italki

Förutsätter att du kan engelska. Hitta en tutor online. Lätt att använda, och du ser tutornas kalendrar direkt.

Rosettastone

Förutsätter att du kan engelska. Finns både online och som app. För tre månader kostar det cirka 12 euro i månaden.

Verbal Planet

Du får en handledare på nätet. Gratis provperiod

Verbling

Förutsätter att du kan engelska. Hitta en tutor online.

WordDive

Förutsätter att du kan engelska, svenska, finska eller tyska.

Swedishpod101

Förutsätter att du kan engelska

Tutoroo

Med Tutoroo kan du träffa en riktig svensk tutor i Helsingfors. Just nu finns det en svensk tutor tillgänglig i Helsingfors via Tutoroo.

YouTube-kanaler

Academia Cervena

Språkvideor för alla nordiska språk.

Rolig svenska

Lättförståeliga förklaringar av svenskt uttal, traditioner och liknande.

Lär dig svenska/Learn Swedish

A1, A2 och grammatik.

Svenska med Anastasia

Lär dig svenska för nybörjare.

Svenska med Kalle

Kalle är SFI-lärare och här finns videor som han har producerat och själv använder i undervisningen.

Den svenska familjen

En populär kanal som följer livet för en familj på fem personer som bor i Stockholm.

Appar

Vuxna

Duolingo

Mondly

Rosetta Stone

Yle Kielikoulu - Yle Språkskolan

Barn

Mokamera

Svenska
Powered by TranslatePress
Hoppa till innehåll