Voisiko ruotsin kielen integroituminen olla jotain sinulle?


Suomi, kuten ehkä jo tiedätkin, on kaksikielinen maa, jonka viralliset kielet ovat suomi ja ruotsi. Noin viisi prosenttia Suomen väestöstä pitää ruotsia äidinkielenään, ja he asuvat pääasiassa Suomen länsi- ja etelärannikolla. Pääkaupunkiseudulla; Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa, jotka kaikki ovat kaksikielisiä, yli 65 000 on rekisteröityjä ruotsinkielisiä.
Suomen ruotsinkielinen väestö on ylpeä suomalaisuudestaan. Heillä on kuitenkin myös oma kiehtova kulttuurinsa ja omat perinteensä, jotka ovat monitahoisia ja täynnä historian havinaa. Tässä pdf-tiedostossa jonka on tehnyt Folktinget, voit lukea lisää kaikesta suomenruotsalaisuudesta.

Saattaa tulla aika, jolloin sinun on valittava, mihin kieleen integroitua. Täältä löydät hyödyllistä tietoa siitä, miksi kotoutuminen ruotsin kielellä voisi olla sinulle hyväksi! 

- Kotoutumiskieli

Mukaan lainsäädännön mukaisesti sinulla on oikeus valita kotoutumiskieleksi suomi tai ruotsi. 

- Yhteydenpitokieli viranomaisten kanssa

Kun rekisteröidyt ja saat suomalaisen henkilötunnuksen, sinun on muistettava valita yhteydenpitokieleksi viranomaisten kanssa joko suomi tai ruotsi.

- Työllisyyspalvelut

Jos olet rekisteröitynyt työvoimapalvelutja sinulla on oikeus kotoutumissuunnitelmaan, voit valita, että sinun kotoutumiskoulutuksen kieleksi joko suomen tai ruotsin.
Jos sinulla ei ole oikeutta kotoutumissuunnitelmaan, mutta olet työtön ja rekisteröitynyt työvoimatoimistoon, voit pyytää, että ruotsin kielen opiskelu sisällytetään työllistymissuunnitelmaasi.

- Ruotsin kielen kurssit

Ruotsin kielen kursseja on tarjolla useita, esimerkiksi päivä- ja iltakursseja, kursseja jotka on räätälöity eri kielitaitotasoille, ja kursseja joissa keskitytään erilaisiin kiinnostuksen kohteisiin, kaikille ruotsin kielen opiskelusta kiinnostuneille.

- Kaksikieliset viranomaiset

Yhteydenpito valtion viranomaisiin ja kaksikielisiin alueellisiin tai kunnallisiin viranomaisiin, sinulla on oikeus käyttää suomea tai ruotsia. Tämä koskee esimerkiksi vero- ja poliisiasioita sekä julkisen terveydenhuollon ja sosiaalihuollon tarjoajia. 

- Ruotsinkielinen koulutus

Ruotsinkielistä koulutusta on tarjolla varhaiskasvatuksesta yliopisto-opintoihin. Kansallinen perusopetussuunnitelma on sama ruotsinkielisissä kuin suomenkielisissä kouluissa. 

- Suomen kansalaisuus

Kun haet Suomen kansalaisuutta sinun on osoitettava, että osaat joko suomen tai ruotsin kieltä. Ruotsin kielen opiskelu voisi olla helpompi väylä Suomen kansalaisuuden saamiseen esimerkiksi niille, jotka jo puhuvat jotakin germaanista kieltä.

- Kieli työpaikalla

Vaikka aluksi keskittyisitkin ruotsinkieliseen kotoutumiskoulutukseen, saatat haluta tutustua suomen kieleen tulevaisuudessa. On olemassa työmahdollisuudet ruotsiksi, mutta koska monet työpaikat edellyttävät suomen kielen taitoa, saatat joutua opiskelemaan suomea jossain vaiheessa. Sekä suomen että ruotsin kielen osaaminen on Suomen työmarkkinoilla arvokas etu, joka parantaa mahdollisuuksiasi.

- Kulttuuri

On paljon ruotsinkielisiä tiedotusvälineitä, kirjallisuus, teatteri, musiikkija muut sosiaalista ja kulttuuritoimintaa

- Pohjoismaat

Kotoutuminen ruotsiksi on kotoutumista Pohjoismaihin. Ruotsin kielen kautta koko Pohjola avautuu sinulle.


Onko sinulla kysyttävää tai tarvitsetko apua? Olemme täällä auttamassa!

Jos haluat, voit varaa aika neuvonantajamme kanssa keskustellaksesi kotoutumisesta ruotsiksi. Heillä on laaja tietämys kotoutumisesta molemmilla kansalliskielillä.

Takaisin sivulle Kotoutuminen ruotsiksi

Suomi
Powered by TranslatePress
Siirry sisältöön